Twee Iers-Belgische reeksen genomineerd voor felbegeerde Irish Film & Television Academy Awards

maandag 15 april 2024
Foto: © Streamz 2024

Op zaterdag 20 april komen Iers talent en grote Hollywoodsterren massaal samen voor het event dat bekend staat als de Ierse Oscars. De felbegeerde IFTA Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Irish Film & Television Academy voor Ierse televisie reeksen en films waar de internationale media met grote ogen naar uitkijkt.

De Iers-Belgische productie 'Northern Lights', het tweede seizoen van de Iers-Belgische productie 'Hidden Assets' en de Paramount-reeks 'The Woman in the Wall' maken samen kans op maar liefst 13 awards, al zullen ze het in enkele categorieën ook wel tegen elkaar moeten opnemen. Vlaamse talenten Jennifer Heylen en Wouter Hendrickx die meespelen in deze Iers-Belgische genomineerde reeksen zullen de ceremonie bijwonen.


'Northern Lights'
De Iers-Belgische reeks 'Northern Lights' is genomineerd voor vier awards: Best Drama, Stephen Jones voor Best Script, Elva Trill ('Jurassic World: Dominion') voor Best Lead Actress en Tom Hall (‘Modern Love’) voor Best Director. De serie is een productie van het Belgische productiehuis Potemkino en het Ierse Deadpan pictures.

'Northern Lights' vertelt het verhaal van twee rouwende vreemden, Lloyd (Stephen Jones) en Áine (Elva Trill). Hun werelden komen samen wanneer Lloyd opmerkt dat Áine volledig doorweekt op de Grattan-brug staat. Uit vrees voor het ergste en gedreven door zijn eigen verleden besluit hij in te grijpen. Wanneer Áine op zijn appartement schuilt voor de regen, ontdekken ze dat Lloyd getuige is geweest van een gebeurtenis die het leven van Áine voor eeuwig veranderde. Door heen en weer te springen tussen het heden en het verleden wordt al snel duidelijk dat Lloyd en Áine beiden te maken hebben met groot verdriet en tragedie in hun leven. Naarmate we hen en hun respectievelijke partners, Denise (Jennifer Heylen) en Seán (Jay Duffy), beter leren kennen, duiken er steeds meer onthullingen, bekentenissen, geheimen en leugens op.

Stephen Jones ('Love/Hate'), die ook een hoofdrol op zich neemt, is met 'Northern Lights' aan zijn scenariodebuut voor een reeks toe. Hij schreef ook het bekroonde toneelstuk met dezelfde naam. De regie was in handen van Tom Hall, samen met Anthony Schatteman (‘2DEZIT’, ‘Panna’) en Ruth Meehan (‘The Bright Side’). De muziek in de reeks werd gecomponeerd door Ruben De Gheselle, die in 2022 nog de Ensor won voor Belofte van het Jaar.

'Hidden Assets'
De Iers-Belgische reeks 'Hidden Assets' was dit jaar aan een tweede seizoen toe. Dit werd genomineerd voor vier awards: Best Drama, Peter McKenna ('The Last Kingdom') voor Best Script, Cathy Belton ('Miss Scarlet and the Duke') voor Best Supporting Actress en Aaron Monaghan ('The Banshees of Inisherin') voor Best Supporting Actor. De serie is een co-productie van het Belgische productiehuis Potemkino en het Ierse Saffron Moon.

In het tweede seizoen van de politiethriller, dat sinds januari op Streamz te zien is, stapt Bibi Melnick (Simone Kirby) naar het Criminal Assets Bureau in Ierland met informatie over de terreuraanslagen en doet hen een aanbod. De nieuwe team lead Claire Wallace (Nora-Jane Noone) en de Belgische speurder Christian de Jong (Wouter Hendrickx) doen ondertussen onderzoek naar een internationale politieke samenzwering.

De serie werd geregiseerd door Emmy genomineerde regisseur Thaddeus O'Sullivan ('Call the Midwife') en Kadir Ferati Balci ('Storm Lara') en geschreven door Peter McKenna, Morna Regan, Mary Fox ('Kin') en Marthy Thornton.

'The Woman in the Wall'
'The Woman in the Wall' is een nieuwe reeks die vanaf 18 april te zien is op Streamz. De reeks is nu al genomineerd voor vijf awards: Best Drama, Joe Murtagh ('American Animals') voor Best Script, Daryl McCormack ('Peaky Blinders') voor Best Lead Actor, Simon Delaney ('The Conjuring 2') voor Best Supporting Actor en Hilda Fey ('Northern Lights') voor Best Supporting Actress.

De reeks volgt Lorna (Ruth Wilson) die op een ochtend wakker wordt en het lijk van een onbekende ontdekt in haar huis. Het blijft een raadsel of zij iets met de moord te maken heeft, want Lorna heeft last van extreem gewelddadige episoden bij het slaapwandelen waarvan ze zich niets herinnert. Detective Colman Akande (Daryl McCormack) reist naar Kilkinure om Lorna te spreken voor een ander onderzoek dat niets te maken heeft met het lichaam dat ze in haar huis heeft ontdekt. Maar hij komt er snel achter dat de twee misschien aan elkaar zijn gelinkt. Terwijl Colman zoekt naar een moordenaar en Lorna naar haar dochter, botsen hun wegen op een manier die ze nooit hadden kunnen voorzien. Ook Colman wordt gedwongen om zijn eigen geheimen onder ogen te zien.

'The Woman in the Wall' is geschreven door Joe Murtagh en geproduceerd door Motive Pictures voor SHOWTIME en The BBC voor Paramount+.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Special Forces' (VTM)

Na de opdracht in de oceaan volgt een onverwachte uitdaging: de 'milling'. De rekruten moeten een zware drill ondergaan en vervolgens twee minuten boksen tegen een SF-instructeur. Het brengt heel wat emoties en agressie naar boven, maar één rekruut voelt zich op zijn gemak. Bij een krachtige waterval bekruipt hen opnieuw de angst voor water en moeten ze twintig meter omhoog klimmen langs een gladde rotswand.

'Special Forces', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:00
    VRT NWS journaal 19u
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 19:35
    The Office
    07:30
    Ketnet Junior
  • 19:40
    Jenny
    05:00
    Geen uitzending
  • 19:00
    VTM Nieuws
    05:30
    Geen uitzending
  • 18:45
    Blind getrouwd: Australië
    02:25
    Geen uitzending
  • 19:15
    The Simpsons
    09:15
    Geen uitzending
  • 19:40
    Top 20 Funniest
    09:15
    Geen uitzending
  • 19:30
    Beverly Hills, 90210
    16:15
    The X-Files
  • 19:30
    Zomerrust
    06:00
    Joe
  • 19:30
    Friends
    04:50
    Geen uitzending
  • 19:40
    Bones
    02:35
    Neighbours: A New Chapter
  • 19:35
    Borderforce USA: The Bridges
    02:15
    Sydney Harbour Force
  • 18:55
    Love It or List It
    02:45
    Geen uitzending
  • 19:20
    Forensic Files II
    05:00
    Geen uitzending
  • 19:00
    Politiek Kopstukkendebat Congres Medische Wereld
    06:00
    Herhalingslus
  • 19:35
    Tooldokter
    06:00
    Lovely Day
  • 19:15
    Feest van Eigen Bodem
    02:25
    De Garde van Gert
  • 19:30
    Goals of the week
    02:00
    MotoGP
  • 19:00
    London Kills
    02:00
    Beyond Paradise
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    01:33
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 19:08
    BinnensteBuiten
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 19:26
    First Dates
    02:13
    Dichter bij Anne Frank