'Voor Hetzelfde Geld' bespaart door herfinanciering hypothecaire lening
Op woensdag 20 mei neemt Thomas Vanderveken de kijker van 'Voor Hetzelfde Geld' mee tot in Vietnam om te achterhalen hoe het komt dat ingevroren scampi's nogal in prijs verschillen.
Ook Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren nemen de scampi’s onder de loep. En verder onderzoekt Jan of het voordelig is om uw hypothecaire lening te herzien en vergelijkt Britt de prijs van een rusthuis met die van maximale thuishulp.
Hun eigen bank raadde Chris en Els uit Brugge meermaals af om hun lopende lening te herfinancieren. En toch slaagden ze er met hulp van Voor hetzelfde geld in liefst enkele duizenden euro’s uit te sparen door dat wel te doen.
In de reportage zoekt Jan Van Looveren uit aan welke voorwaarden een woonkrediet moet voldoen om in aanmerking te komen voor een interessante herfinanciering. In het geval van Chris en Els, twee kijkers uit Brugge die reageerden op een oproep van de programmamakers, blijkt dat ze heel wat kunnen uitsparen door hun huidige lening vervroegd af te betalen en een nieuwe lening aan te gaan aan een lagere rentevoet.
Rusthuis of thuishulp?
In diezelfde aflevering vergelijkt Britt van Marsenille de prijs van een rusthuis met die van maximale thuishulp. Ze rekent uit wat een verblijf in een gemiddeld rusthuis kost en legt dat naast de mogelijkheid om in je eigen woning maximaal gebruik te maken van thuisverpleging en thuiszorg. Ze bezoekt een rusthuis en loopt een dagje mee met Ivo van Familiehulp.
De prijs van scampi
'Voor Hetzelfde Geld' onderzoekt op woensdag 21 mei tenslotte de prijs van de scampi. Thomas Vanderveken, Britt van Marsenille en Jan Van Looveren zoeken uit waarom er grote prijsverschillen zijn voor ingevroren scampi. In de supermarkt variëren de prijzen voor dit populaire beestje van ongeveer acht euro per kilogram tot meer dan het vijfvoudige. Thomas Vanderveken trekt zelfs naar Vietnam om uit te zoeken wat er klopt van de geruchten over de scampikweek daar.
Thomas, Jan en Britt komen tot verrassende conclusies. Britt leert om te beginnen wat het verschil is tussen scampi en gamba’s en Jan ontdekt dat in het wild gevangen scampi lekkerder is dan gekweekte maar dat die in het wild gevangen scampi helemaal niet duur hoeft te zijn. Bij een gerenommeerde chef-kok krijgt Jan bovendien te horen dat scampi vol antibiotica zitten. Tijdens een bezoek aan een invoerder krijgt Thomas te horen dat een deel van de gekweekte scampi behandeld wordt met chemicaliën om ze water te laten opzuigen en zo extra gewicht te krijgen. Daarop besluit hij om naar Vietnam te reizen: kloppen de geruchten over antibiotica en chemicaliën? Hij mag er uitzonderlijk een garnaalkwekerij bezoeken en kijkt soms vreemd op: 'Ik ben blij dat ik het met mijn eigen ogen gezien heb.'
'Voor Hetzelfde Geld', woensdag 21 mei om 20.40 uur op Eén.