Voormalig VRT-regisseur Dirk Gryspeirt overleden

donderdag 8 juli 2010

Op vrijdag 2 juli is in Eindhoven op 63-jarige leeftijd de vroegere VRT-regisseur Dirk Gryspeirt overleden. Gryspeirt werd vooral bekend met zijn dansfilms en captaties van concerten en opera's, maar hij regisseerde ook jeugdprogramma's. Daarnaast was hij acteur (o.m. Pino in 'Sesamstraat'), een klassiek geschoold danser en een gewaardeerde pedagoog. De VRT biedt de familie en nabestaanden van Dirk Gryspeirt haar medeleven aan en wenst hen veel sterkte bij dit zware verlies.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op maandag 12 juli. Op dinsdag 13 juli zendt Canvas+ drie dansfilms uit die Dirk Gryspeirt in de jaren ’90 realiseerde voor de reeks 'De dans ontsprongen'.


Dirk Gryspeirt werd op 16 september 1946 geboren in Leopoldstad, Belgisch Congo. In 1968 studeerde hij af aan de filmafdeling van het RITCS. Tijdens zijn filmstudies toonde hij al zijn grote passie voor muziek, opera en dans. Hij studeerde ook klassieke dans aan de studio van de Muntschouwburg.

Muziek en dans
Na zijn studies was hij als danser verbonden aan de Koninklijke Opera in Gent en aan Le Ballet Contemporain in Brussel. Vanaf 1972 werkte hij als regisseur voor de openbare televisie, eerst bij de dienst Jeugd en later bij de dienst Cultuur, waar hij talloze concerten en opera’s realiseerde, zowel originele BRT-producties als eigenzinnige captatie (o.a Livietta e Tracollo en La Serva Padrone van Pergolesi, uitgevoerd door La Petite Bande van Sigiswald Kuijken in 1986 en Orphée aux Enfers van Jacques Offenbach in de Muntschouwburg in 1997).

Dirk Gryspeirt was actief over taal- en landsgrenzen heen in de universele kunsten muziek en dans. Vanaf 1990 werkte hij nauw samen met het regisseurs-choreografenduo Nicole Mossoux en Patrick Bonté. Eind jaren negentig realiseerde Gryspeirt voor de openbare omroep De dans ontsprongen, een bijzondere serie waarin de hedendaagse choreografie op een inventieve wijze wordt voorgesteld.

Jeugdtelevisie
Daarnaast was Dirk Gryspeirt bij de openbare omroep dus ook regisseur van jeugdprogramma’s, waarbij hij zijn veelzijdige vakmanschap demonstreerde. Hij vertolkte ooit zelf de rol van Pino, de blauwe vogel in de Vlaams-Nederlandse versie van 'Sesamstraat', deed de stemmenregie van de poppenserie 'Malvira' en stond mee aan de wieg van die andere, legendarische muzikale poppenserie 'Het Liegebeest'.

Docent
Na een jarenlang carrière verliet Dirk Gryspeirt de VRT en koos hij resoluut voor een rol als pedagoog in het RITS. Tot 2007 droeg hij op erudiete en minzame wijze zijn passie voor muzikale en dansante schoonheid in film en televisie over op studenten en collega’s.

Hulde
Op dinsdag 13 juli programmeert Canvas+ drie dansfilms van Dirk Gryspeirt uit de reeks 'De dans ontsprongen'. De films maken deel uit van een ruimere dansretrospectieve die Canvas+ volgende week uitzendt naar aanleiding van het Festival van Avignon. Door het overlijden van Dirk Gryspeirt worden ze meteen ook een eerbetoon aan zijn veelzijdige talent.

Om 20.45 uur is er de dansfilm 'Wat een Historie' uit 1990. Het is een televisieproductie van een choreografie van Alain Platel, geregisseerd door Dirk Gryspeirt. 'Wat een Historie' is geïnspireerd op de theatervoorstelling 'O Boom', uit Platels beginperiode. Die verwijst op haar beurt naar de fresco's van Giotto in de Scrovegnikapel van Padua. Platel noemde de voorstelling een eeuwenoud verhaal van de geslachten: de hoeren en de boeren. Ook Alains zus Pascal Platel speelt erin mee.

Met: Coralia Tange (Anna), Michel Mentens (Joachim), Kris De Prins, Christine De Smet, Ann Huybens, Pascal Platel, Luth Van Melle, Kate Vos, Marc Cosyns, Jan De Beir, Luc Gobyn, Johan Grimonprez, Maarten Heiman, Pierre Leeten, Hans van den Broeck, Peter Wijnendaele, Nelis en Hannes Cosyns (kinderen).

Choreografie : Alain Platel.
Kostuums : Pascaline Van Heddegem.
Senario : Alain Platel, J. Grimonprez, Dirk Gryspeirt, Linda Gaethofs.
Regie: Dirk Gryspeirt

Om 21.10 volgt 'The Boy Who Never Came Back' uit 1996, over de puberteitsproblemen van een jongen en de nostalgische dromen over zijn kindertijd. De film speelt zich af in een fictieve Zwitserse stad, in een sfeer van tienerdromen. Friedrich viert zijn verjaardag. Zijn enige gezellen zijn de radio en zijn jaloezie. Het geheel bevat een bizarre cocktail aan technicolorbeelden, retro-popmuziek en een snelle dynamische danstaal.

Bert Van Gorp en Suan Tuan John: dans, choreografie en scenario
Anne Katrine Haugen: dans
Eric Raeves: kostuums
Eric de Donder: decor
Regie: Dirk Gryspeirt

Om 21.35 uur ten slotte is er 'Tristitia', een voor de camera gecreeërde choreografie uit 1990, opgenomen in de O.-L.-V. -Ter Predikherenkerk te Leuven. Deze dansvideo werd bekroond met de SACD-prijs voor de muziek op het Video Danse Festival te Parijs (1992).

Choreografie : Karin Vyncke
Dans : Karin Vyncke en Enzo Pezella
Muziek : Jan Kuijken (cello), George-Alexander Van Dam (viool), Kaat De Windt (piano)
Scenografie : Yoris Van Den Houtte
Regie : Dirk Gryspeirt


Persbericht VRT
http://www.vrt.be

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:30
    Dagelijkse kost
    02:25
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:00
    Familie
    05:15
    Geen uitzending
  • 00:30
    Ambulance
    03:10
    Geen uitzending
  • 22:55
    The Silencing
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 00:15
    Walker, Texas Ranger
    01:15
    Geen uitzending
  • 00:25
    Baywatch
    15:45
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:25
    De Tafel van Gert
    01:45
    Geen uitzending
  • 00:25
    Friends
    02:05
    ER
  • 00:00
    Hawaii Five-0
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 00:00
    Love Island
    02:55
    Geen uitzending
  • 00:20
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:35
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 00:18
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:00
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 00:30
    Goals of the week
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 00:15
    Murdoch Mysteries
    02:10
    The Change
  • 00:10
    Op1
    01:42
    NOS Journaal
  • 00:05
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 23:55
    Hunted into the Wild VIPS
    02:36
    Podium Zwart Unplugged