Heiligverklaring Pater Damiaan uitgebreid aan bod bij VRT

maandag 28 september 2009

Op zondag 11 oktober wordt pater Damiaan heilig verklaard door paus Benedictus XVI. Canvas en Radio 1 brengen rechtstreeks verslag uit van de plechtigheid en Eén blikt terug op de verkiezing van Damiaan tot de 'Grootste Belg'. Op Ketnet is er extra aandacht voor de festiviteiten in 'Karrewiet' en vertelt acteur Herman Verbruggen, een ver familielid van de pater, nog eens wie Damiaan precies was.

R


adio 2 besteedt al vanaf donderdag 1 oktober uitgebreid aandacht aan de activiteiten in Rome, Tremelo en Leuven. De Vlaams-Brabantse redactie van Radio 2 steekt voor de gelegenheid nog een tandje bij. En ook voor de dankviering door kardinaal Godfried Danneels, de procedure achter de heiligverklaring en meer inzicht in de beeldvorming over pater Damiaan kunnen kijkers en luisteraars de komende weken terecht bij de VRT.

'Panorama': Mirakelmakers – 04/10
Op zondag 4 oktober onderzoekt Canvas in een bijzondere aflevering van 'Panorama' het wonder waaraan pater Damiaan zijn heiligverklaring te danken heeft: de miraculeuze genezing van de zeventigjarige Audrey Toguchi uit Honolulu. Toguchi leed aan een uitgezaaid gezwel in de longen. Twee weken nadat haar dokter haar terminaal had verklaard, stelde hij vast dat ze helemaal genezen was. 'Panorama' legt haarfijn de wordingsgeschiedenis van een mirakel uit en tast de grenzen van wetenschap en geloof af.

Heiligverklaring Pater Damiaan – 11/10
Canvas schakelt op zondag 11 oktober live over naar het Sint-Pietersplein in Rome voor de heiligverklaring van pater Damiaan. Het commentaar wordt verzorgd door Jan Becaus, Hilde Eynikel en Jan De Volder.

Hilde Eynikel is journaliste, schrijfster, scenariste en doctor in de Moderne Geschiedenis. Ze schreef het boek Damiaan. De definitieve biografie en werkte mee aan het script voor de film Molokai: The Story of Father Damien van John Briley.

Jan De Volder is politiek redacteur van het Vlaamse katholieke opinieblad Tertio en een prominent lid van de Sint-Egidiusgemeenschap, een katholieke lekengemeenschap. In 2003 werd hij samen met zijn vrouw, de voorzitster van Sint-Egidius in Antwerpen, tot baron verheven door koning Albert II.

Dankviering en 'De Grootste Belg' op Eén

'De Grootste Belg: Damiaan' (herhaling) – 11/10
In 2005 werd pater Damiaan in het programma De grootste Belg verkozen tot 'Grootste Belg aller Tijden'. Naar aanleiding van de heiligverklaring van pater Damiaan zendt Eén de aflevering waarin de priester geportretteerd werd opnieuw uit op zondag 11 oktober. De kandidatuur van pater Damiaan voor de verkiezing werd destijds met verve verdedigd door assisenpleiter Jef Vermassen. Die reisde Damiaan achterna naar Honolulu, Molokaï en het leprareservaat Kalaupapa.

Kalaupapa was geen gevangenis voor misdadigers, maar voor ter dood veroordeelde zieken. Damiaan koos er vrijwillig voor om zich er te laten opsluiten. Vermassen wordt stil als hij door Molokaï trekt. Op de weg naar Kalaupapa liggen duizenden graven, blijvende herinneringen aan de lepragruwel. Zijn bewondering voor Damiaan neemt tijdens zijn verblijf op Molokaï alleen maar toe. Damiaan ijverde er voor de rechten van duizenden melaatsen en geeft hen opnieuw een toekomst.

Eten, kleren, een huis, medische verzorging, ontspanning en een waardig graf. Zo maakt Damiaan de hel een beetje leefbaar. Maar Damiaan is geen brave Vlaamse pastoor die op zijn eentje zit te wroeten in de barre grond van Kalaupapa. Hij vecht voor de rechten van zijn melaatsen, vaak tegengewerkt door zijn oversten of de regering.

Vandaag is Kalaupapa niet langer een gevangenis, maar een nationaal park. Sinds 1969 worden melaatsen niet langer op Kalaupapa geïsoleerd. Sinds 1942 kan lepra perfect behandeld worden. Toch leven er nog een dertigtal vroegere leprapatiënten. Vermassen is trots wanneer hij hen vertelt dat hij Damiaan in zijn thuisland zal verdedigen.

Nummerplaten, standbeelden, straten en kerkjes... alles in Molokaï herinnert aan pater Damiaan. Amerikaanse dagjestoeristen kennen allemaal het verhaal van 'father Damien' uit het verre Tremelo, in Belgium. Ieder jaar worden nog vierhonderdduizend nieuwe leprapatiënten ontdekt, vooral in de derde wereld. Dat ze nu genezen kunnen worden, hebben ze ook te danken aan pater Damiaan. Hij werd dan ook terecht verkozen tot 'Grootste Belg'.

Dankviering voor de heiligverklaring van pater Damiaan – 18/10
Op zondag 18 oktober schakelt Eén rechtstreeks over naar de Heilig Hartbasiliek in Koekelberg voor een nationale viering uit dank voor de heiligverklaring van pater Damiaan. Kardinaal Godfried Danneels zal de eucharistieviering samen met alle Belgische bisschoppen opdragen, in aanwezigheid van de Nuntius, vertegenwoordiger van de Heilige Stoel voor België en de Nuntius, vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Europese Instellingen. De muziek wordt verzorgd door het kathedraalkoor van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en het koor van de Heilig Hartbasiliek in Koekelberg.

Verslag in 'Karrewiet' en Hawaïdag in de wrap

Verslaggeving in 'Karrewiet' – vanaf 05/10
'Karrewiet' brengt uitgebreid verslag uit van de heiligverklaring van Damiaan en de activiteiten die rond de heiligverklaring worden georganiseerd.

Op maandag 5 oktober blikt 'Karrewiet' terug op het grote volksfeest dat een dag eerder plaatsvond in Tremelo. Het nieuwsmagazine van Ketnet trekt ook naar een Damiaanschool die allerlei en evenementen en activiteiten organiseert rond de heiligverklaring.

Op vrijdag 9 oktober vertelt acteur Herman Verbruggen, alias Markske uit 'FC De Kampioenen', wie pater Damiaan was en hoe hij geleefd heeft tussen de melaatsen op Molokai. Wat maar weinig mensen weten, is immers dat Herman nog verre familie is van pater Damiaan.

Op maandag 12 oktober, ten slotte, brengt een kind dat de heiligverklaring van pater Damiaan heeft meegemaakt, live verslag uit vanuit Rome.

Wrap in het teken van Hawaï – 11/10
De Ketnet-wrappers gaan op zondag 11 oktober dan weer de ludieke toer op. De wrap staat die dag helemaal in het teken van Hawaï, waar pater Damiaan een aanzienlijk deel van zijn leven doorgebracht heeft.

De heiligverklaring van pater Damiaan op Radio 1

Rechtstreeks verslag van de heiligverklaring – 11/10
Ook Radio 1 besteedt op zondag 11 oktober uitgebreid aandacht aan de heiligverklaring van pater Damiaan en de festiviteiten in Tremelo en Hawaï. De ceremonie wordt van 9 tot 12 uur live uitgezonden. Lode Roels presenteert de uitzending en schakelt af en toe over naar Tremelo.

Reportages vanuit Rome, Tremelo en Leuven op Radio 2
Radio 2 besteedt al vanaf donderdag 1 oktober uitgebreid aandacht aan de heiligverklaring van pater Damiaan en de activiteiten die naar aanleiding van de plechtigheid georganiseerd worden. Radio 2 Vlaams-Brabant breidt dat aanbod nog verder uit met nieuws uit Damiaans thuisbasis Tremelo en Leuven.

Verslag van de fietsbedevaart voor Damiaan – 01/10
Op donderdag 1 oktober volgt Radio 2 Vlaams-Brabant de bedevaart van 1200 fietsers vanuit het Damiaan-instituut in Aarschot naar het graf van pater Damiaan in Leuven. Het verslag van de tocht is van 12.00 tot 13.00 uur te horen in 'Middagpost'.

Reportages en verslag van het volksfeest in Tremelo – vanaf 02/10
Op vrijdag 2 oktober volgt Radio 2 Vlaams-Brabant de hele dag lang de laatste voorbereidingen voor het grote volksfeest in Tremelo op zondag 4 oktober. De reportages zijn te horen in 'Ochtendpost', 'Middagpost' en 'Avondpost'. De dag na het feest, maandag 5 oktober, brengt 'Middagpost' in alle provincies een verslag van het volksfeest.

Veldrijders uit Tremelo over pater Damiaan – 06/10
Op dinsdag 6 oktober komen de bekendste Vlamingen van Tremelo, veldrijders Sven Nys en Niels Albert, vertellen over hun band met en waardering voor pater Damiaan. Nys en Albert zijn van 16.00 tot 18.00 uur te gast in 'Avondpost'.

Interview met pater Gorissen – 07/10
Op woensdag 7 oktober trekt Radio 2 naar Leuven voor een interview met pater Gorissen van de congregatie Paters Picpussen. Voor Damiaan naar Hawaï vertrok, heeft hij er drie jaar in het klooster gewoond. Zijn graf ligt in de crypte onder de kerk. Het interview wordt uitgezonden in 'Middagpost'.

Aankomst familieleden pater Damiaan in Rome – 08/10
Op donderdag 8 oktober brengt Radio 2-reporter en oud-VRT-correspondent Jeroen Tuytten in 'Middagpost' verslag uit van de aankomst van 78 familieleden van pater Damiaan in Rome. Ze zullen er de heiligverklaring bijwonen.

Reportage over de Damiaanmanie in Rome – 09/10
Op vrijdag 9 oktober maakt Radio 2-reporter en oud-VRT-correspondent Jeroen Tuytten een reportage over de Damiaanmanie in Rome. Het resultaat is te horen in 'Middagpost'.

Verslag van de voorbereidingen vanuit Rome – 10/10
In 'Avondpost' op zaterdag 10 oktober vertellen bekende en onbekende Vlamingen vanuit Rome over hun belevenissen in de Italiaanse stad aan de vooravond van de heiligverklaring van pater Damiaan. De luisteraars komen ook te weten hoe het Vaticaan zich voorbereidt op de viering en wat daar allemaal bij komt kijken.

Livegesprek met een reporter op het Sint-Pietersplein – 11/10
Op zondag 11 oktober praat Luc Verschueren in A la prima net voor de heiligverklaring van pater Damiaan live met Jeroen Tuytten op het Sint-Pietersplein in Rome.

Verslag van de heiligverklaring met getuigenissen – 12/10
Daags na de heiligverklaring praat Radio 2 Vlaams-Brabant in 'Ochtendpost' ten slotte met familieleden van pater Damiaan, bekende Vlamingen en inwoners van Tremelo die aanwezig waren op de heiligverklaring van Damiaan in Rome.

De beeldvorming rond pater Damiaan in 'Rondas'

'Rondas: Damiaantje zo zwart als roet' – 11/10
Op zondag 11 oktober zoekt Rondas uit hoe het zit met de beeldvorming rond pater Damiaan en de verering van de man. Er is op zijn minst sprake van een paradox. Enerzijds is er het algemene publieksenthousiasme, dat enkele jaren geleden ook tot uiting kwam bij Damiaans verkiezing tot grootste Belg. Anderzijds is er de heersende politiek-correcte overtuiging dat de katholieke missie een negentiende-eeuwse koloniserende veroveringstocht 'met wijwaterkwast en zwaard' is geweest, iets waarvan we ons vandaag beter distantiëren. Om Damiaan in beide bedjes te laten passen, moet hij zowel uitgerokken als afgeknot worden.

Jean-Pierre Rondas legt de dubbele tegenstrijdigheid voor aan een specialist ter zake, de antropoloog Valeer Neckebrouck, auteur van het schitterende Zwarte indianen en hun symbolen, een boek over het magisch-religieuze systeem van een volk in Honduras. Maar Neckebrouck heeft ook enkele geschriften op zijn naam staan over het antimissionaire syndroom binnen en buiten de kerk zelf. Ook hij vindt dat Damiaans persoon en actie voortdurend aangepast wordt aan het discours waarin hij terechtkomt.


Persbericht VRT
http://www.vrt.be

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:45
    Villa Politica
    02:15
    Journaallus
  • 23:20
    Kuessipan
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:25
    The Good Doctor
    05:15
    Geen uitzending
  • 23:40
    vier-nul
    01:55
    Geen uitzending
  • 00:35
    The Big Bang Theory
    00:50
    Geen uitzending
  • 00:10
    Walker, Texas Ranger
    01:10
    Geen uitzending
  • 00:45
    Married ... With Children
    16:35
    Baywatch
  • 00:40
    The Golden Girls
    06:00
    Joe
  • 00:35
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 00:35
    Neighbours: A New Chapter
    02:25
    Geen uitzending
  • 23:45
    Scorpion
    02:50
    Backroad Truckers
  • 00:40
    Dating: No Filter
    02:15
    Geen uitzending
  • 00:40
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:40
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 00:40
    Vuurput
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:35
    De Chalet aan zee
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 00:20
    Premier League Stories
    02:10
    Eredivisie
  • 00:10
    Murdoch Mysteries
    02:35
    DCI Banks
  • 00:14
    Op1
    08:00
    NOS Journaal
  • 00:21
    Nieuwsuur
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 00:05
    Sophie & Jeroen
    07:50
    De boterhamshow